Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Израелската армия призна днес, че е извършила грешка, като е нанесла удара в ивицата Газа, при който бяха убити седем хуманитарни работници, предаде АФП.

Това трагично събитие "бе огромна грешка", каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви във видеообръщение.  "Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва", добави той. "Споделяме от все сърце скръбта на семействата (на жертвите) и на цялата организация "Световна централна кухня", продължи генерал Халеви.

Базираната в Съединените щати "Световна централна кухня", една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинската територия, опустошена от близо шестмесечната война между Израел и ислямисткото движение "Хамас", обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в Дейр ал Балах в понеделник вечерта. По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.
 
Президентът на САЩ Джо Байдън отправи остър упрек към Израел.

"Това не е изолиран случай", се казва в изявление на Байдън. "Този конфликт е един от най-тежките в последно време по отношение на това колко хуманитарни работници са били убити", каза Байдън и добави, че това е една от основните причини, поради които разпределението на хуманитарната помощ в ивицата Газа е толкова трудно.

"Израел не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници, които се опитват да доставят отчаяно необходимата помощ на цивилното население", каза Байдън. "Инциденти като вчерашния просто не трябва да се случват", добави той.

Британски, австралийски, полски, американско-канадски гражданин с двойно гражданство и палестинец от хуманитарната организация "Световна централна кухня" в ивицата Газа бяха убити, когато конвоят им беше ударен от израелски въздушен удар в понеделник вечерта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че става дума за "трагичен случай на непреднамерен удар от страна на нашите въоръжени сили срещу невинни хора в ивицата Газа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Росен

преди 1 месец

До 45Алоооу, еврейски джихадист (тер.орист). Само да ти кажа, че палестинците са семити също. А малка част от израелците са такива. Ционистите от иСраел са украинци, руси, белоруси, немци, унгарци, ингилизи. Малка част са от Йемен, Кувейт, Йордания и Бахрейн. Не можете да накарате света да повярва на ционистките ви лъжи. иСраел погуби живота не само на 35,000 души от Палестина 🇵🇸, от които 15,000 деца. Но и на хора от хуманитарни организации от ООН, СЗО, Световната централна кухня.

41

Путин.

преди 1 месец

Сега. Разбирам. Зашо. Хитлер. И. Арабите. Мразят. Евреите. Няма. Виновни. Шалом. Шалом???

40

Баба.

преди 1 месец

И втората световна е била " грешка " насочена срещу "невинните жертви" , които сега са " могъщи" Но историята се повтаря!?

fallback