Снимка БГНЕС
fallback

Испания ще признае до юли палестинската държавност, е заявил пред испански журналисти премиерът на страната Педро Санчес по време на обиколката си в Близкия изток, твърдят местните медии, цитирани от Ройтерс.

Държавната информационна агенция ЕФЕ и вестниците „Паис" и „Вангардия" цитираха неофициални изказвания на Санчес в йорданската столица Аман пред пътуващите с него журналисти по време на първия ден на обиколката му в Йордания, Катар и Саудитска Арабия.

Според медиите Санчес е заявил, че очаква развитие на събитията около конфликта в Газа преди изборите за Eвропейски парламент в началото на юни и е подчертал настоящите дебати в ООН.

Той очаква Испания да признае палестинската държавност до юли, добавяйки, че вярва, че скоро ще има „критична маса" в ЕС, за да бъдат накарани и други страни членки да приемат същата позиция.

По време на срещата на Европейския съвет на 22 март Санчес заяви, че се е разбрал с лидерите на Ирландия, Малта и Словения „да предприемат първите крачки" към признаването на палестинската държавност в Западния бряг и ивицата Газа, предаде БТА.

Тогава той заяви, че очаква признанието да се случи по време на настоящия му четиригодишен премиерски мандат, започнал миналата година.

В отговор Израел заяви, че планът на четирите държави е „награда за тероризма", който ще намали шансовете за разрешаване на конфликта в Газа.

От 1988 г. насам 139 от 193 страни членки на ООН са признали палестинската държавност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 месец

А за благодарност исляма ще признае Каталуния, а после ще взриви нещо там.

13

Анонимен

преди 1 месец

Дано да има кого да признават до юли...

12

До 11

преди 1 месец

А панел смени плочата каква каталунска държава Испания преди 700 години е създадена от пет различни кралства е *** Испания до ден днешен има пет фициални езика да ти ги изброявам ли? Тъпо парче панелено

fallback