Снимка БГНЕС

Две години след началото на войната в Украйна в страната има недостиг на войници. Заради това, в допълнение към Закона за мобилизацията, държавата прилага по-гъвкав подход за увеличаване на армията. Целта е да се даде възможност на новобранците сами да избират своята част и задачите си, предава NOVA.

Вместо да чака повиквателна, която да го разпредели в произволна военна част, учителят по английски Филипе Аверенков взема нещата в свои ръце. Решава, че иска да служи във Вълците на Да Винчи.
Престижното подразделение приема само доброволци. То предлага работа в пехотата и за медици, но също и в логистиката и операциите с дронове.  След първоначален петдневен лагер кандидатите могат да подпишат договор и да получат обучение за напреднали.

Правителството се обръща за помощ към пазара. Владислав Грезиев оглавява голяма онлайн агенция за набиране на персонал, която работи с Министерството на отбраната. 

Те обявяват хиляди работни места в стотици военни поделения, предоставят информация и помагат в процеса на набиране на персонал. Досега са получили над 74 хил. кандидатури за длъжности, вариращи от шофьори, механици, специалисти по комуникации и информационни технологии, инженери до щурмоваци и дори дресьори на кучета. Целият процес е доброволен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase