Снимка Фейсбук
fallback

Дания става третата страна в Европа след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си, предава Би Ти Ви. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен, цитирана от Би Би Си.

"Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем", коментира Фредериксен при представянето на плана.

Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО. В следващите 5 г. бюджетът й за отбрана следва да се увеличи с близо 6 млрд. долара.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел - постигане на пълно равноправие между половете. "По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили", казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Българинъ

преди 1 месец

Голямо шубе ги гони от Тръмп :) Набързо увеличиха бюджета на 2%, както се полага и го ползват за вътрешни разходи, че да не им го насочат към истински военни зони... Ама Тръмп им готви нови изненади - от ООН и прокситата му в терористичните организации по света, през ЧК, та до други военно-бюджетни изненади.

61

Анонимен

преди 1 месец

Прекрасно, украинките по курортите, а другите по казармите така се помага на изстрадала държава.

60

Анонимен

преди 1 месец

Значи света не се учи от грешките си. В 21 век да говориш за казарма е потресаващо. Алчните хора печелят на гърба на хората разпалвайки войни и всякакви кризи. Всички видяхме с ковид кой си напълни джобовете, тотална деградация в цял свят. Навсякъде са заслепени от забогатяване то, а това е самоунищожение. Селата изчезват и всички се тъпчат в градовете, а богаташите се крият по острови само за тях. Хората ако не спрат тези безумци само ще страдат.

fallback