Снимка: архив, БГНЕС

На незаконни мигранти, на които е отказано убежище във Великобритания, ще бъдат предложени хиляди лири, за да се преместят те доброволно в Руанда. Става дума за нова схема за доброволно напускане на страната, която допълва плановете на Лондон да депортира мигранти, пристигнали в страната незаконно, предаде ДПА.

Схемата е предназначена за  доброволно извеждане на мигранти, които нямат законно право да останат в Обединеното кралство, но не могат да бъдат върнати в родината им. Тя ще бъде насочена към лица, които нямат достатъчно уважителни причини, за да им бъде предоставен бежански статут и които са в състояние бързо да бъдат преместени в Руанда, която правителството на Обединеното кралство счита за безопасна трета страна.

Схемата е допълнение и на съществуващата схема за доброволно връщане на мигранти, прилагана от министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, в рамките на която на мигрантите се предлага финансова помощ  от 3000 британски лири (3800 щатски долара), за да напуснат британска територия и да се върнат в страната си на произход.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви: "През миналата година 19 000 души бяха доброволно изведени от Обединеното кралство и това е важна част от усилията ни за справяне с незаконната миграция. Проучваме възможностите за доброволно преместване на тези, които нямат право да бъдат тук, в Обединеното кралство. Те ще бъдат преместени в Руанда, която е готова да приеме хора, които искат да започнат наново живота си, но нямат законовото право да останат в Обединеното кралство“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase