Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Съд в Илинойс забрани на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да участва в първичните избори на Републиканската партия в този щат, предаде Ройтерс.

Забраната бе наложена заради предполагаемата роля на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Влизането в сила на решението обаче беше отложено с оглед възможността на бившия президент да обжалва.

Съдът реши, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран от участие в първичните избори на републиканците на 19 март заради това, че е участвал в бунт.

Изходът от делото в Илинойс и от подобни дела в други щати вероятно ще бъде решен от Върховния съд на САЩ, който на 8 февруари разгледа аргументите "за" и "против" участието на Тръмп в изборната надпревара.

Говорител на предизборната кампания на Тръмп заяви, че съдебното решение в Илинойс "е противоконституционно решение, което скоро ще бъде обжалвано".

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп обжалва./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Бай Джо

преди 2 месеца

Илинойс е щатът с най-много мюсюлмани. Наскоро в един град изгониха Байдън или както е по известен Дженъсайд Джо, заради подкрепата му за геноцида на Израел над палестинците. Там ауцхаймера даже не може и да мечтае да спечели, затова е време съдът да се намеси. Демокрация, ко да правиш.

32

На тоталитарния

преди 2 месеца

Режим,казват Демокрация и евро-атлантически съюз?А то било диктатура и фашистки съюз.

31

САЩ,не бяха ли

преди 2 месеца

Демократична държава че,ми се струва по зле от Иран.

fallback