Снимка: esudroff от Pixabay

Момиченце на 18 месеца от Великобритания се сдоби със слух след като беше подложено на нова революционна генна терапия. Опал Санди се ражда напълно глуха. Заболяването ѝ слухова невропатия се причинява от прекъсване на нервните импулси от вътрешното ухо към мозъка.

Учени от Острова изпробват за пръв път нов вид тераия и слухът на Опал вече е почти нормален, дори се очаква да се подобри пще повече.

Момиченцето, което е родено в Оксфордшир, има генетична форма на слухова невропатия, е лекувано в болница „Аденбрук“, която е част от обществената здравна служба Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust. Проф. Манохар Банс, ушен хирург и научен ръководител на проучването, обяви, че резултатите са „по-добри, отколкото се надявах или очаквах и вече могат да се лекуват пациенти с този вид глухота“.

Слуховата невропатия се причинява от дефект в гена OTOF, който отговаря за производството на протеин, наречен отоферлин. Той позволява на клетките в ухото да комуникират със слуховия нерв.

Операцията е осъществена миналага година. След успешната терапия, родителите на Опал забелязват подобрение в слуха ѝ след четири седмици, когато Опал обръща глава към силно пляскане с ръце.

„Когато тя се обърна за първи път, не можех да повярвам“, разказва майката на детето и добавя: „Помислих, че е случайност или заради промяна в светлината, или нещо, което е привлякло вниманието ѝ, но го повторих успешно няколко пъти.“

24 седмици след операията резултати от направени изследвания в Кеймбридж показват, че детето вече може да чува и тихи звуци. Професор Банс обяви, че слухът на Опал вече е „близък до нормалния“, и добави: „Надяваме се, че до следващото изследване слухът й ще се върне напълно към нормалния.“

В момента златният стандарт за лечение на слуховата невропатия е кохлеарният имплант. Един от тях е поставен на лявото ухо на Опал едновременно с генната терапия на дясното ухо, за да се гарантира, че тя ще чуе възможно най-скоро.

Операцията на Опал, извършена под обща анестезия, е била много подобна на поставянето на кохлеарен имплант, обяснява професор Банс.

„В общи линии откриваме вътрешното ухо, отваряме го и вливаме лекарството, в конкретния случай с помощта на катетър, в продължение на 16 минути“, каза той. Лекарят добави, че лечението е „еднократна терапия, така че се надяваме, че ще след лечението, пациентът ще се връща бързо към нормален живот.“

В момента в изпитанията на новия метод участват 18 деца от Великобритания, Испания и САЩ, които ще бъдат наблюдавани в продължение на пет години. По същата генна методика за възстановяване на слуха, но с различни технологии, в момента работят научни медицински екипи във Филаделфия, САЩ, и в Китай. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase