Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Джо Байдън каза, че годишният му медицински преглед е минал добре, като се пошегува, че лекарите го смятат за твърде млад за неговите 81 години.

Белият дом каза, че обобщение на резултатите от теста от военното медицинско заведение край Вашингтон ще бъде публикувано по-късно през деня, като резултатът ще бъде следен отблизо за подробности относно най-възрастния лидер на Америка.

„Мислят, че изглеждам твърде млад“, каза Байдън пред репортери, попитан дали медицинският преглед е предизвикал някакви опасения преди вероятния реванш със 77-годишния Доналд Тръмп през ноември. „Не, няма нищо по-различно от миналата година, всичко е супер“, каза Байдън на мероприятие в Белия след годишния му преглед, който показа, че е годен за служба.

Байдън направи кратко пътуване с хеликоптер до медицински център, който често се използва от президентите на САЩ, и си тръгна след малко повече от два часа и половина, като поздрави военноморския персонал. Той сложи слънчеви очила, преди да тръгне с кортежа си.

Белият дом каза, че дългогодишният лекар на Байдън Кевин О'Конър е "доволен от това как всичко е минало", добавяйки, че оценката е включвала екип от 20 лекари. Президентската говорителка Карин Жан-Пиер защити Байдън, че не е направил когнитивен тест, като каза, че лекарите са преценили, че президентът не се нуждае от такъв. „Президентът преминава отново когнитивен тест всеки ден“, каза Жан-Пиер пред репортери, цитирайки вътрешните и международните политически въпроси, с които се е занимавал. „Това е много строга работа.“ Рутинният медицински преглед на Байдън идва на фона на нарастващите притеснения на гласоподавателите относно възрастта на лидер, който ще бъде на 86 години в края на втори мандат на власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase