Снимка БГНЕС

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.

Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.

Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.

Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.

Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase