Снимка БГНЕС

Германия, Испания, Швеция, Нидерландия, Великобритания, Норвегия, Франция и балтийските държави привикаха руските посланици в своите столици заради смъртта в затвора на опозиционера Алексей Навални.

В ООН представителят на Русия Василий Небензя обвини Запада, че е политизирал случая с прибързани изявления, че режимът на Путин стои зад случилото се, предаде БНР. Небензя заяви, че разследването все още не е приключило и точната причина за смъртта на опозиционера не е ясна.

След заседанието на министрите на външните работи от Европейския съюз върховният представител за външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че "има политическо съгласие глобалният санкционен механизъм на ЕС за нарушаване на човешките права да носи името на Алексей Навални".

Вчера Юлия Навалная - вдовицата на руския опозиционер, която участва в заседанието в Брюксел - обеща да продължи борбата на своя съпруг и призова поддръжниците му да я подкрепят. Жозеп Борел уточни, че предложението трябва да премине през обичайните технически процедури. "Това е начин паметта за него винаги да бъде жива", подчерта той. "Алексей Навални беше бавно убиван в руски затвор под режима на Путин", добави Борел.

Той уточни, че вдовицата Юлия е била поканена не само, за да бъдат изразени съболезнования, но и по политически причини, най-вече, за да се даде имидж на руската опозиция, която се бори за свободата на хората. "Точно това искаше Алексей и се превърна в заплаха за Кремъл, затова и Путин му отне свободата, защото беше заплаха за него.

Искаме също да подкрепим смелите руснаци, които искаха да отдадат почит на г-н Навални, но им попречиха да го направят – някои дори бяха осъдени по бързата процедура както ни каза Навалная "Путин не е Русия и Русия не е Путин", коментира Борел и изрази надежда, че 13-ият санкционен пакет срещу Русия ще бъде готов на 24 февруари, когато се навършват две години от руската инвазия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase