Снимка: архив, БГНЕС

Мексикански учени потвърдиха съществуването на сеизмичен разлом под гъсто урбанизирана зона в западната част на столицата Мексико, съобщи АФП.

Сеизмолозите са стигнали до този извод, след като са проучили произхода на няколко земетресения в столицата между декември и януари.

„Съществуването на тази пукнатина, наречена „Разлом Платерос-Микскоак“, вече беше изтъкнато в академични разговори и дори беше предложено в картата на риска на град Мексико, но никога досега не беше потвърдено“, се казва в съобщение на Инженерния институт на Националният автономен университет на Мексико (UNAM), публикувано в четвъртък.

Авторите на това изследване са инсталирали преносими станции, които позволяват „безпрецедентен анализ“ на сеизмичната активност в западната част на столицата.

Учените са локализирали епицентровете на земетресенията, регистрирани през декември и януари, и открили разлики с предишни оценки на Националната сеизмологична служба.

„Бяхме изненадани да открием пукнатина с дължина малко повече от километър, която минава почти непрекъснато през района на Микскоак“, съобщават сеизмолозите. Микскоак е заможен квартал на средната класа с жилищни и търговски райони, пресечен от големи булеварди.

Проучването на UNAM стартира след 23 „микроземетресения“, усетени главно в западната част на столицата Мексико между 3 декември и 10 януари, с магнитуд от 1,1 до 3,2 и с дълбочини под 1,4 километра.

„Размерите и потенциалът на разлома Платерос-Микскоак“ все още се проучват“, се посочва в доклада.

Мексико е разположено между пет тектонски плочи, чиито движения го правят една от най-сеизмично активните страни в света, особено по крайбрежието на Тихия океан - от границата с Гватемала до щата Халиско на запад.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase