Снимка БГНЕС, архив

Около 8000 души бяха евакуирани от болница "Ал-Амал" в южната част на Газа, която е заобиколена от сражения, но около 300 души все още се намират там, включително възрастни хора, съобщи Червеният кръст, предаде АФП.

"Хуманитарната ситуация в Ивицата Газа е повече от катастрофална", заяви говорителят на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) Томазо Делла Лонга на брифинг в Женева.

"8000 разселени хора, които бяха намерили убежище в нашата болница на Палестинския Червен полумесец в Хан Юнес, Ал-Амал, напуснаха болницата вчера (5 февруари)", каза той.

"Все още има около стотина възрастни хора и хора с увреждания, които не са успели да напуснат болницата, 80 пациенти и 100 служители и доброволци. Те все още са вътре", каза той.

Ивицата Газа е обсадена и опустошена след четиримесечна война между Израел и палестинското движение Хамас - конфликт, предизвикан от безпрецедентната атака на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври, в резултат на която загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни.

В резултат на израелския отговор в Газа загинаха 27 585 души, по-голямата част от които цивилни, по данни на Министерството на здравеопазването на Хамас.

Хан Юнес, главният град в южната част на палестинската територия, за който Израел твърди, че е дом на лидерите на палестинското ислямистко движение, до голяма степен е превърнат в поле от руини.

Повече от две седмици, обясни Делла Лонга, болницата "Ал-Амал" е заобиколена от ожесточени боеве и дори е "удряна няколко пъти", включително на 2 февруари, което е причинило смъртта на ръководителя на отдела за младежи и доброволци на Палестинския Червен полумесец.

Болницата "Ал-Амал" е една от най-големите в града, заедно с медицинския център "Насър", който също е попаднал в капана на боевете.

"Израелската окупация затяга обсадата на медицинския комплекс "Насър" и постоянно нанася удари по периметъра му", заяви Ашраф ал-Кудра, говорител на Министерството на здравеопазването на Хамас.

По думите му 300 души медицински персонал, 450 ранени и 10 000 разселени лица се намират в болницата "Насър", където има недостиг на храна и лекарства, особено на анестезиологични и хирургични препарати.

Освен това, каза той, генераторите там ще трябва да спрат "до четири дни поради липса на гориво". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase