Снимка: БГНЕС/ЕРА

Републиканецът Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ заяви, че двупартийният сенатски законопроект за допълнително финансиране няма да бъде приет в долната камара. Пакетът съчетава целеви средства за помощ за Украйна, Израел и за укрепване на южната граница на САЩ. Общата му стойност е 118 млрд. долара.

"Ако този законопроект стигне до Камарата на представителите, той ще бъде мъртъв при пристигането си", написа Джонсън в социалната мрежа X.

Председателят на парламента заяви, че законопроектът е "дори по-лош", отколкото републиканците в Камарата на представителите са очаквали. Според него документът "дори няма да се доближи до това да помогне за прекратяване на граничната катастрофа, която президентът създаде".

Сенатът на САЩ, който се контролира от демократите, представи законопроекта на 4 февруари. Двупартийната инициатива, разработена съвместно с Белия дом, предвижда 20,23 млрд. долара за защита на границите, 60,06 млрд. долара за помощ на Украйна, 14,1 млрд. долара за помощ на Израел и 4,83 млрд. долара за подпомагане на партньорите в Индо-тихоокеанския регион. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл заяви, че републиканците не биха могли да получат по-добра сделка. Президентът Джо Байдън подкрепи законопроекта и призова Конгреса да се обедини, за да го приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase