Снимка: БГНЕС

Турската полиция освободи седемте служители и задържа въоръжения нападател, който ги взе за заложници във фабрика на американската компания Procter & Gamble (P&G) в Северозападна Турция, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на местните власти.

Агенцията отбелязва, че така се слага край на вероятния протест на предполагаемия похитител, имащ за цел да привлече вниманието към войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Ивицата Газа.

Властите на окръг Коджаели съобщиха в изявление, че заложниците са невредими и операцията по спасяването им е започнала, след като преговорите с техния похитител са се провалили.

"Силите ни за сигурност се намесиха и неутрализираха заподозрения", се казва в изявлението, в което се допълва, че нападателят е бил служител на фабриката, който е "искал да привлече вниманието към продължаващата окупация в Ивицата Газа".

Турски медии съобщиха по-рано, че двама въоръжени мъже са взели за заложници седем души във фабрика американската компания Procter & Gamble в Северозападна Турция като вероятен протест срещу войната между Израел и движението "Хамас" в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Местните медии публикуваха снимка на предполагаем похитител във фабриката - мъж, който изглежда носи колан с експлозиви и държи пистолет.

Полицията бе блокирала околните пътища около фабриката и се опитваше да води преговори.

Обществените нагласи срещу Израел и основния му съюзник САЩ се засилиха в Турция от началото на конфликта в Газа, като в големите градове се провеждат редовни демонстрации в подкрепа на палестинския народ и призиви за незабавно спиране на огъня.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е обвинявал Израел във "военни престъпления" и е сравнявал премиера Бенямин Нетаняху с нацисткия лидер Адолф Хитлер, напомня агенция ДХА.

Американското посолство в Анкара издаде предупреждение през ноември заради демонстрации срещу американската политика и призиви за бойкот на американския бизнес. Препоръката дойде след протести и нападения срещу заведения като "Макдоналдс" и "Старбъкс" във връзка с конфликта в Газа.

Снимки на предполагаемия похитител, разпространени от турските медии, го показват с арабски черно-бял шал, покриващ лицето му. Той стои до стена с графити, на която са изобразени турското и палестинското знаме и надпис: "Портите ще се отворят. Или спокойна смърт, или смърт в името на Газа".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase