Снимка: архив, БГНЕС

Оседемсет и осем годишният сега австриец Йозеф Фрицъл, изнасилвал и държал дъщеря си заключена в продължение на 24 години, може скоро да бъде освободен от затвора предсрочно, предаде ДПА.

До няколко седмици се очаква тричленен съдийски състав да се произнесе по въпроса въз основа на експертно становище, съобщи пред ДПА говорител на окръжния съд в намиращия се западно от Виена град Кремс и по този начин потвърди информацията, разпространена по-рано от местни медии.

По-специално ще се решава дали на Фрицъл да се позволи да бъде прехвърлен в обикновен затвор от специализирания център за задържане, в който е настанен в момента, или да бъде освободен, но под условие.

"Според експертното становище той вече не е опасен дори и само като се вземе предвид здравословното му състояние", каза съдебният говорител.

През 1984 г. Фрицъл заключил тогава 18-годишната си дъщеря в шумоизолираното мазе на къщата си в малкото австрийско градче Амщетен. През следващите 20 години той я изнасилвал хиляди пъти и тя родила от него седем деца, едното от които починало.

Съпругата му, която живеела на първия етаж на къщата заедно с останалата част от семейството, не е знаела нищо за това, според властите.

Случаят беше разгласен през 2008 г. и влезе във водещите заглавия на новините по целия свят.

Обвиненията в процеса срещу него бяха за убийство по непредпазливост, изнасилване, противозаконно лишаване от свобода, упражняване на принуда при утежняващи вината обстоятелства, държане в робство на друг човек и кръвосмешение. Фрицъл получи доживотен затвор. В затвора той си смени фамилията.

Фрицъл, който излежава присъдата си в затвора "Щайн" в край Кремс, е изтърпял изискуемите по закон 15 години, след които може да поиска да бъде предсрочно освободен.

Освен това правната обстановка в Австрия вече е променена, добави съдебният говорител. Сега е по-трудно да бъдеш изпратен в център за задържане, където затворниците биват подлагани на терапия, и същевременно е по-лесно да напуснеш подобни места за лишаване от свобода.

Решението на съдийския състав ще бъде изпратено своевременно на засегнатите страни. Прокуратурата все още не е излязла със становище по случая.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase