Снимка БГНЕС
fallback

Новият министър на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви закриването на всички обществени медии, които бяха смятани за рупор на предишното популистко-националистическо правителство.

В изявление, публикувано в платформата Екс, Сенкевич посочи, че този ход ще гарантира работата и преструктурирането на обществените телевизионни и радиостанции и националната телеграфна агенция.

Преди седмица новото полско проевропейско правителство, начело с ексшефа на Европейския съвет Доналд Туск, обяви, че уволнява ръководителите в спорни държавни медии, до голяма степен смятани за правителствени рупори по време на доскорошното управление на десни популисти - националистическата партия "Право и справедливост".

Действията на правителството предизвикаха остра реакция от президента Анджей Дуда, който определи реформите в медиите като "анархия". В отговор на призив на Дуда за спазване на закона при въвеждане на медийни реформи, Туск заяви, че действията целят да "възстановят законния ред и порядъчността в обществения живот".

Новото правителство смята, че самият Дуда е бил замесен в многобройни случаи на нарушаване на конституцията по време на осемгодишното управление на "Право и справедливост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 4 месеца

Искаме да живеем във фашизъм. Да има ред и само Тристранният пакт от Бойко, Киро и Пеевски да ни информират за истините на живота и света. Не искаме нашите фашистки ръководители да бъдат смущавани от Волгин и Митрофанова. Нашите Фюрери знаят най-добре, от какво се нуждаем, и ни го доставят. Ние ще гледаме света през очите на Трите европрасенца от Анадола. Всички досадни антифашисти и антифашистки журналисти и медии да се затворят, защото пречат на управлението на Феномените Пеевски, Киро и Боко.

55

Анонимен

преди 4 месеца

Планът беше :създаването на ЕС и НАТО в които да се вкарат всички европейски държави. Те да бъдат зависими от НАТО и ЕС (всъщност от САЩ) и използвани като плацдарм срещу Русия, както се вижда и като парични донори. Тези държави нямат собствена политика освен Унгария и правят всичко, което им се нареди от САЩ: Купуват американско оръжие, американски газ, реактори и т. н. С общи усилия искат да унищожат Русия и да я разграбят. Това е плана им.

54

Точно обратното

преди 4 месеца

До пияница мистик: Това за ограничаване на медиите (поред това, което си написал) ти го искаш. Аз точно това ти обяснавам, че така се започва: - от ограничаване на коментарите. След това следва забрана на политически партии и се стига до еднопартийно управление. Който не помни поуките на историята заслужава да преживеее всичко отново. Нещо неясно?

fallback