Снимка: Pixabay

Във Великобритания все повече хора се обръщат към разрастващия се „черен пазар“ за храни, докато цените растат, предаде БНР.

Месото, сиренето и сладкарските изделия са сред артикулите, които се крадат в големи количества от магазини и камиони, за да бъдат продадени на хора, засегнати от кризата с разходите за живот, пише „Обзървър“.

С покачването на цените на храните, представители на полицията, търговията на дребно и академичните среди казаха, че са необходими действия, за да спрат хората да се възползват от нарастващото търсене на открадната храна. Търговците на дребно отчитат рекордна година за кражби от магазини, което струва на индустрията 1 милиард паунда тази година, според оценката на Консорцуима на британските търговци на дребно. Андрю Гудакър, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на независимите търговци на дребно каза, че кризата с разходите за живот е накарала хората „да мислят за алтернативни начини за снабдяване с артикули, които са от съществено значение за тях“.

Той казва за „Обзървър“, че магазини, които не са имали проблеми с кражби в миналото, съобщават, че сега крадците разчистват цели рафтове за секунди. „Мисля, че това е така, защото черният пазар е станал много по-голям“, допълва той. Професор Емелин Тейлър, криминолог и експерт по кражби от магазини заявява, че не мисли, че трудолюбивите хора, които сега се оказват в бедност, изведнъж се превръщат в престъпници за една нощ. „Мисля, че е по-сложно от това. Много хора са по-склонни да купуват откраднати стоки, отколкото всъщност да крадат от магазина“, смята професор Тейлър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase