Снимка: архив, БГНЕС

Фойерверките за навечерието на Нова година ще бъдат забранени в 44 хърватски града и общини, сред които и столицата Загреб. Целта е намаляване на употребата на фойерверки за сметка на по-екологични алтернативи, предаде Хина.

В Хърватия има общо 428 общини и 127 града, които бавно се движат към по-екологичното посрещане на Нова година, отбелязва агенцията. Ровин, Опатия, Самобор, Риека, Пула, Вараждин, Осиек, Пореч, Задар, Посега, Загреб, Винковци, Дубровник и др. са сред градовете, които ще се откажат от фойерверките тази година.

Хърватското сдружение „Приятели на животните“ приветства всички, които са се отказали от фойерверките заради сигурността на хората, животните и околната среда. Сдружението приветства и магазините, които тази година няма да продават пиротехника.

„Приближава краят на годината, който заради пиротехниката може да бъде смъртоносен за много животни, а за много деца може да приключи със сериозни наранявания. Пиротехниката притеснява хора и животни и замърсява околната среда“, посочи Лорена Херцег от „Приятели на животните“.

Вторият по големина в Хърватия град Сплит все още не се е включил в инициативата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase