Снимка: архив, БГНЕС

Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи най-голямата налагана досега глоба на стойност от 41,7 млн. евро на няколко банки в Гърция, предаде гръцката телевизия Скай.

Банка Пиреос (Piraeus Bank) е задължена да плати 12,9 млн. евро, Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) – 9,9 млн. евро, Алфа банк (Alpha Bank) – 9,1 млн. евро, Юробанк (EFG Eurobank) – 7,9 млн. евро, банка Атика (Attica Bank) – 143 хиляди евро, а Гръцкият съюз на банките  – 1,5 млн. евро.

Телевизията уточнява, че глобата е щяла да бъде още по-висока, ако банките не бяха потвърдили, че са влезли в нарушение, и ако не се бяха съгласили с условията на Комисията.

Сред нарушенията на банките е налагането на комисиона за теглене на пари от банкомат на чужда банка в размер на до 3 евро. Гръцката комисия за защита на конкуренцията е установила, че тази практика продължава от 2018 г. насам.

Банките твърдят, че в две трети от случаите тези такси са засягали туристи, тъй като гръцките потребители се стремят да теглят от банкоматите на своите банки.

Друго нарушение са съвместни уговорки между банките през 2018-2019 г. за това дали да налагат такси за множество банкови операции, за които дотогава не са начислявани суми, като например издаване и приемане на сметки и платежни карти, обслужване на каса, кредитни операции и др. Имало е и идея за въвеждане на идентични пакети от банкови услуги. В крайна сметка такси не са били наложени, подчертават банките, които признават, че обсъждания е имало.

За организацията на тези разговори като посредник е глобен Гръцкият съюз на банките.

Гръцката комисия за защита на конкуренцията е започнала да разследва банките през ноември 2019 г.

В допълнение към проверките финансовата институция VIVA е подала жалба, че навлизането ѝ на пазара е възпрепятствано.  

Освен че трябва да платят глобите си, банките са се съгласили и на редица условия като например да намалят комисионите си за трансакции от 1 януари 2024 г. и да не ги променят в продължение на три години. Банка Пиреос ще намали съответната такса от 3 на 2 евро, Националната банка на Гърция – от 2,60 на 1,90 евро, Алфа банк и Юробанк – от 2,50 на 1,80, и банка Атика – от 2 на 1,50.

По отношение на извършените „уговорки“ източници от банковия сектор, чиито членове са се съвещавали късно снощи, са подчертали, че обменът на информация е бил част от необходимостта от диалог с VISA и Mastercard по повод промяната в начина на ценообразуване на някои трансакции, главно на европейско ниво. Те са посочили, че в никакъв случай не е имало координация при определянето на тарифите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase