Снимка БГНЕС, архив

Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи при предишното националистическо правителство, на две години затвор за превишаване на служебните си задължения по дело от 2007 г., предаде АФП.

Камински е заемал и поста координатор на специалните служби и в очите на критиците му олицетворява авторитарните тенденции в популистката националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), която загуби властта на парламентарните избори през октомври.

В допълнение към присъдата за лишаване от свобода Варшавският регионален съд забрани на Камински да заема публични длъжности в продължение на пет години. Същото решение беше постановено и за неговия заместник Мачей Вазик.

"Ние не признаваме това решение", заяви Камински, който беше преизбран в парламента през октомври като член на популистката националистическа партия.

"Независимо дали ще останем на публична длъжност, на свобода или зад решетките, ние няма да уважим тази присъда, нямаме намерение да се съобразяваме с нея и ще продължим дейността си", добави той.

Обвиненията срещу него датират от 2007 г., когато е бил ръководител на службата за борба с корупцията. Полицаи от неговото звено, действащи под прикритие, са предлагали подкупи, за да разкрият корупцията на политици, отговарящи за преобразуването на земеделски земи в терени за строителство.

Осъден за първи път по това дело през 2015 г., Камински беше помилван от президента Анджей Дуда, съюзник на ПиС, още преди решението да влезе в сила, което му позволи да продължи кариерата си в правителството.

Решението на президента обаче беше оспорено от Върховния съд, въпреки решенията на Конституционния съд.

Предстоеше да се установи дали това бивше президентско помилване все още е валидно и дали наложената от съда забрана за заемане на публични длъжности автоматично отменя мандата му като член на парламента.

"Правните оценки са започнали", заяви пред медиите председателят на парламента Шимон Холовня. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase