Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак отхвърли предположението, че съществува заплаха за Брекзит, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство може да е на път да се присъедини отново към Европейския съюз, предаде кореспондентът на БНР.

На събитие в Брюксел във вторник вечерта Урсула фон дер Лайен призна, че е имало "объркване" сред европейските лидери около излизането на Великобритания от блока и предложи по-младото поколение да "поправи грешката".

Официалният говорител на Риши Сунак обаче отговори, че британският премиер не смята, че Брекзит е застрашен. Той каза пред репортери в Уестминстър: "В момента обмисляме как да укрепим допълнително нашата миграционна система чрез нашите свободи, дадени ни от Брекзит. Именно чрез нашите свободи след Брекзит ние гарантираме, че пациентите в Обединеното кралство могат да получат по-бърз достъп до лекарства, че има подобрено хуманно отношение към животните". Говорителят допълни, че Великобритания има министър-председател, който е подкрепял Брекзит преди началото на висшата му политическа кариера, защото той страстно вярва в идеята.

Политически анализатори отбелязват, че в рамките на Консервативната партия Брекзит остава тема, предизвикваща разногласия. Сунак и Фон дер Лайен поддържат сърдечни отношения, откакто се договориха за подобряване на сделката за Северна Ирландия и Обединеното кралство се върна към програмата "Хоризонт". Снощи обаче бившият министър на вътрешните работи Прити Пател каза, че така наречената "Рамка от Уиндзор", която промени протокола за Северна Ирландия, не работи. В статия за уебсайта "Юнионист войс" ("Unionist Voice") тя написа, че правителството на Обединеното кралство трябва да действа срещу "пипалата на контрола на ЕС над Северна Ирландия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase