Снимка: БГНЕС
fallback

Страни като Китай и Индия могат да бъдат убедени да се откажат по-бързо от изкопаемите горива чрез въвеждането на такси върху вноса и други мерки за натиск, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Таалас, цитиран от ДПА и БТА.

Той подкрепи идеята въглеродният отпечатък да се показва на опаковките на продукти, увреждащи климата, подобно на хранителните продукти, които показват хранителните стойности.

"Един въпрос е дали европейски страни не могат да окажат търговски натиск върху тези държави", подчерта Таалас преди конференцията за климата КОП28, която започва в четвъртък в Дубай. Той добави, че това може да се постигне отчасти чрез данъци върху вноса, като са възможни и потребителски кампании срещу продукти, произведени с използване на въглища.

"Държавите трябва да обмислят възможността за оказване на такъв натиск", подчерта Таалас, като посочи, че Германия и ЕС са намалили емисиите си повече от всеки друг регион в света.

Страните от групата Г-7, включително САЩ и Канада, също са постигнали добър напредък. Тяхната задача на Световната конференция за климата е отново да дадат добър пример и да обявят още по-строги мерки за опазване на климата и евентуално да привлекат и други страни от Г-20, отбеляза генералният секретар на СМО.

"Останалата част от Г-20 са отговорни за половината от световните емисии. Китай би могъл да промени ситуацията", подчерта Таалас. Той спомена и Индия, и Бразилия, които са сериозно засегнати от последиците от изменението на климата и също имат основателни причини да водят кампании за защита на климата.
Таалас изрази надежда, че Китай ще ускори прехода си към климатично неутрално развитие, така че емисиите му да достигнат своя връх преди 2030 г. и страната да стане неутрална по отношение на климата до 2050 г. вместо до 2060 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Христо Христов

преди 5 месеца

Китай е по-напред от ЕС в озеленяването на енергетиката си, а в германия разрушават ветрогенератори, за да копаят въглищата под тях. Факти.

16

Liberal Criminals

преди 5 месеца

И като се откажат от изкопаемите горива, какво ще правят? Ще се гледат като котараци? Да не са толкова проссти като западна(ла)та либерастия? Какво стана с Германия? От най-великата сила, либерастията я сложи на колене. Затваряха АЕЦ-ове, ТЕЗ-ове, какво ли, правеха вятърни мелници , соларни шитнярници,и накрая какво? Клекнаха и почнаха да си отварят централите. Понеже либерастията е гаранция за упадък. Оказва се че "оризниците" и "хранещите с ръка плъхове в храмовете си" са по-умни от либераста!

15

Факт

преди 5 месеца

Едно е сигурно-няма да се откажат от собствения си интерес, като някои евробудали.

fallback