Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците по целия свят, за да осъдят насилието в международния ден за борба с насилието над жени.

"Бичът на насилието, основано на пола, продължава да причинява болка и несправедливост на твърде много хора", каза президентът на САЩ Джо Байдън. "Приблизително една на всеки три жени в световен мащаб ще претърпи физическо насилие, изнасилване или преследване в някакъв момент от живота си. Това е безобразие. Особено в райони на конфликт безброй жени и момичета страдат в ръцете на извършители, които извършват насилие, основано на пола, и използват изнасилването като оръжие за война.“

В Гватемала протестиращите извършиха възпоменателни церемонии, поставяйки свещи, за да изпишат 438 - броят на жените, убити досега тази година.

В чилийската столица Сантяго около 1000 протестиращи маршируваха по улиците, скандирайки "Нито една крачка назад" и настоявайки за действия от страна на правителството за защита на жените.

Група за защита на жените изчислява, че тази година в страната са извършени 40 убийства на жени.

По протежение на прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро протестиращите подредиха 722 чифта дамски обувки, от високи токчета до маратонки, всеки чифт пред името на жената, за да изобрази убийствата на жени, регистрирани през 2022 г. – най-високият брой от 2019 г., според Бразилския форум за обществена безопасност.

А в Аржентина демонстранти – включително онези, които са загрижени от избора на президента Хавиер Милей – в Буенос Айрес съчетаха протест срещу насилието над жени с демонстрация на подкрепа за палестинския народ.

Милей предложи премахването на Министерството на жените, половете и многообразието, което отговаря за предотвратяването на насилието, основано на пола, и зае твърда позиция по въпроси, включително абортите и равното заплащане.

Убийство в Италия

В Италия, която беше разтърсена от убийството на 22-годишна студентка, за което се твърди, че е извършено от бившия й приятел, около 50 000 душ демонстрираха в Рим, където Колизеумът беше осветен в червено.

Страната е ужасена от случая с Джулия Чекетин, която изчезна за една седмица, когато трябваше да получи дипломата си по биомедицинско инженерство от университета в Падуа.

Тялото й в крайна сметка беше намерено в дере на около 120 километра северно от Венеция, а бившият й приятел, 22-годишният Филипо Турета, е арестуван в Германия.

"Тази годинах придобива особено важни конотации за нас... за онези в тази страна, които се грижат за правата, претенциите и еманципацията на всички жени, след поредното убийство на жени, убийството на Джулия Чекетин", каза Луиза Лодуче, 22-годишен библиотекар.

През годината до 12 ноември в Италия е имало 102 случая на убийство с жертви жени, 82 от тях от членове на семейството или настоящи или бивши партньори, според вътрешното министерство.

В Турция около 500 жени се събраха в квартал Шишли в Истанбул. Те разпънаха транспаранти с надписи "Няма да мълчим" и "Жените са обединени и се борят срещу насилието от страна на мъжете".

Протестиращи излязоха по улиците и в Анкара.

Образовайте момчета ви

Във Франция няколко хиляди души, много от които облечени в лилаво, се събраха на митинг по мразовитите улици на Париж и други градове, носейки табели с надписи: "Едно изнасилване на всеки шест минути във Франция" и "Защитете момичетата си, образовайте вашите момчета".

"Не искаме повече да броим мъртвите“, каза пред репортери Маел Леноар, служител от активистката група „Всички ние", призовавайки правителството да отдели повече пари за "изкореняване" на насилието срещу жени.

Франция е регистрирала 121 жени, убити през тази година, в сравнение със 118 през 2022 г., според правителствени данни.

22-годишната Леоноре Маунури от Страсбург посочи, че съдебната система трябва да бъде променена, за да се справи ефективно с феномена.

„Сексуалното насилие е трудно за доказване. Много дела се отхвърлят. Съдебната система не е адаптирана за справяне с проблема", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase