Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ултралибералният икономист Хавиер Милей ще бъде следващият президент на Аржентина. Той спечели вчерашния втори тур на президентските избори с 55,95 срещу 44,04 процента, побеждавайки своя съперник, министъра на икономиката Серхио Маса.

Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато министърът, срещу когото той се бори, предупреди хората за отрицателните последици от подобна политика. Изборите принудиха мнозина да решат кого от двамата смятат за по-малкото зло, отбеляза Асошиейтед прес.

Аржентина избра начело на страната да застане либертарианец, залагайки на аутсайдер с радикални възгледи за възстановяването на икономиката, страдаща от трицифрена инфлация, задаваща се рецесия и нарастваща бедност. Милей обещава шокова терапия. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото и драстично намаляване на разходите - потенциално болезнени реформи, които обаче се харесаха на избирателите, разгневени от икономическите неволи, посочи Ройтерс.

Новоизбраният президент на Аржентина заяви, че "днес започва краят на упадъка" и началото на "възстановяването на Аржентина", предаде Франс прес.

"Това е историческа нощ за Аржентина", каза той в победната си реч пред няколко хиляди свои привърженици, събрали се до предизборния му щаб. Милей победи с 55 процента от гласовете центриста министър на икономиката Серхио Маса.
       
"Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на истински работни места, несигурност, бедност и нищета", изброи той. "Проблеми, който могат да бъдат решени само ако възприемем отново идеите на свободата."

"Няма място за постепенност, няма място за половинчати мерки", предупреди човекът, който от две години се застъпва за шокова терапия за икономиката, изтощена от хронична инфлация, достигаща 143 процента на годишна база. Той ще встъпи в длъжност на 10 декември и ще замени на поста президента перонист Алберто Фернандес./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase