Снимка: БГНЕС

Украйна разполага с достатъчно енергийни ресурси, за да изкара зимата, заяви украинският министър на енергетиката Херман Халушченко, предаде Ройтерс. Той обаче предупреди, че при руски атаки може да бъдат повредени мрежите за доставки на електроенергия.

"Разполагаме с достатъчно енергийни ресурси, в това отношение се чувстваме спокойни. Въпросът е доколко бъдещите атаки могат да повлияят на доставките", заяви министърът.

През последните няколко седмици Русия е атакувала украинската енергийна инфраструктурата 60 пъти, съобщи Киев в сряда. Това засили опасенията, че Москва може би вече е започнала да взима под прицел електропреносната мрежа на страната за втора поредна зима.

Миналата зима хиляди руски безпилотни самолети и ракети поразиха украинската енергийна инфраструктура, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването.

Галушченко заяви, че Украйна очаква Русия да възобнови масовото изстрелване на безпилотни летателни апарати и ракети по енергийната инфраструктура, след като температурите паднат и се задържат под нула градуса по Целзий.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase