Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдеевка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, а генералният щаб на Украйна заяви, че армията му е отблъснала много руски атаки на отделни сектори на фронта, предаде Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

Още по темата
Руските сили се съсредоточиха върху източните райони на Донецк и Луганск, след като настъплението им към Киев спря в първите дни на инвазията през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. От средата на октомври те са се насочили към разрушения град Авдеевка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток.

Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, заяви, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването непокътнато.

Бородин заяви пред новинарската телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние.

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др."

Руските сили, каза той пред "Еспресо", не са в състояние бързо да попълнят припасите си, а украинските отбранителни позиции били солидни. "Всичко това започна след събитията в Израел", казва той. "Може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но те нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдеевка, заяви пред  "Еспресо", че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им. "Щом земята изсъхне, те определено ще напреднат".

Във вечерния си доклад Генералният щаб на Украйна заяви, че неговите части са отблъснали 11 атаки в района на Авдеевка, 15 - в близката Мариинка и 22 на североизток в Бахмут, град завзет от Русия през май. Шест атаки са били отблъснати на север близо до Купянск, където руските сили са били активни.

Следственият комитет на Русия в отчет за събитията през деня заяви, че украинските сили са обстрелвали град Скадовск в окупирана от Русия област в южната част на Херсонска област. Информацията гласи, че при нападението има загинали и ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по украински войски и техника в близост до Бахмут.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase