Снимка: архив, БГНЕС

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращи, докато около 100 000 пропалестински демонстранти дефилираха по централните улици на Лондон с искане за прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

По същото време в центъра на Лондон се проведоха и контрадемонстрации, като десетки хора с британски знамена стояха близо до правителствените сгради край двореца Уайтхол, предизвиквайки скандирания „Засрамете се!“ от пропалестинските демонстранти.

Има двама арестувани участници в протеста.

Мъж е арестуван в района на Уайтхол, след като полицай е бил нападнат, съобщи столичната полиция в „Екс“ (бивш „Туитър“). Полицаят е откаран в болница след инцидента.

Друг мъж е арестуван по подозрение в нарушение на обществения ред и отправяне на заплахи за убийство на расова основа.

Засега не е ясно дали арестуваните са участвали в протеста или контрадемонстрацията.

Полицията влезе в сблъсъци с пропалестински протестиращи. Демонстрантите започнаха да се бият със служителите на реда. Нанесени им бяха удари с юмруци и ритници и полицаите наредиха на демонстрантите да се отдалечат.

Чуха се също викове "Аллах акбар", арабската фраза за "Бог е велик".

Демонстрантите се събраха в събота по обяд в Лондон с банери и плакати и пуснаха фойерверки и червени и зелени ракети.

Някои скандираха "От реката до морето, Палестина ще бъде свободна", въпреки противоречия около значението на лозунга.

Жена беше съборена от полицейски кон, след като животното беше стреснато от фойерверки, но не изглеждаше пострадала, след като й помогнаха да се изправи.

Повече от 200 души организираха седяща демонстрация в лондонската гара „Уотърлу“, скандирайки „Прекратете огъня сега“.

Повече от 1000 униформени служители охраняват масовите прояви, съобщиха от полицията. Изтъкнато беше, че полицаите ще реагират на всяко престъпно действие, когато го видят, и ще предприемат решителни действия, но може и да не забележат всичко в момента.

„Ще преглеждаме видеонаблюдение и изображения/видео, споделени от обществеността, за да идентифицираме престъпления“, предупреди столичната полиция.

Съгласно Закона за обществения ред бяха наложени няколко условия, включително протестиращите да следват определен маршрут и да не се събират в определена зона около израелското посолство.

Митинги са организирани в събота и на други места в Обединеното кралство – включително в Манчестър и Глазгоу. В неделя трябва да се проведе протест в центъра на Бристъл.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase