Снимка: БГНЕС/EPA

"Може да се опитат да представят този газ за неруски, ще се иска някакъв сертификат за произход. "Газпром" може да кажат "този газ е наш, но не е руски, а с друг произход". Мярката важи само за руския газ." Това пред Блумбърг обяви Пламен Димитров.


Прогнозите са - при запазване на сегашните обеми - България да получава около 2 млрд. лв. на година от преноса на руски газ, а руският газ да стане по-неконкурентноспособен спрямо алтернативни източници за Европа и да се орежат приходите за Русия.

Още по темата

Възможно е Унгария да се опита да оспори решението в Съда на ЕС, но обосновката на "Булгартрансгаз" е за force majeure, подобно на обосновката на "Газпром" при спирането на доставките на газ за България през 2022 г. заради искането плащанията да бъдат в рубли, обясни Димитров.

    "Сходен е случаят. "Булгартрансгаз" може да кажат - да, в договора не пише нищо за тази такса, само че ние сме българска компания и се съобразяваме с българското законодателство. Има налице force majeure. Най-добрият вариант - и може би целта - е "Газпром" да не увеличи цените за Сърбия и Унгария, не намали транзита през България, а просто намали своята печалба."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase