Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проявите на антисемитизъм в Берлин са се увеличили значително след терористичното нападение на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на службата, която следи антисемитските прояви в Германия.

Центърът за изследване и информация за антисемитизма е регистрирал 70 такива инцидента между 7 октомври, когато "Хамас" атакува Израел, и 18 октомври, което е три пъти повече, отколкото през същия период миналата година, когато са били документирани 25. При това службата направи уговорката, че е получила множество други сигнали, които тепърва ще бъдат проверени.

Още по темата
Според данните е имало един случай на екстремистко насилие, три на нападения и заплахи, както и девет случая на целенасочено нанасяне на щети на нечие имущество. Опитът за палеж на център на еврейската общност и синагога в Берлин, който бе извършен в сряда, също е включен в статистиката.

Съобщава се и за 12 случая, при които входовете и вратите на жилищни сгради са били изрисувани със звездата на Давид. "Това напомня на практиката на националсоциалистите, които са маркирали еврейските магазини със звездата на Давид", заявиха от Центъра за изследване на антисемитизма в Германия.

Публикуваните в сряда данни сочат, че от 7 октомври, когато "Хамас" извърши атаката си, до момента са регистрирани 202 инцидента из цялата страна, което е увеличение с 240% спрямо същия период миналата година.

Службата за изследване и информация за антисемитизма представлява мрежа от сигнални центрове, където жертви и очевидци имат възможност да съобщят за случай на антисемитизъм. Центърът е финансиран от комисаря на федералното правителство за борба с антисемитизма Феликс Клайн./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase