Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Австралийското федерално правителство ще задължи производителите и търговците на алкохолни продукти да поставят надписи върху бутилките, кутиите и кеновете, предупреждаващи за вредата от алкохола, съобщи вестник "Сидни морнинг хералд", като се позовава на здравното министерство.

По негови данни етикети с предупредителни за вредата от алкохола надписи и снимки ще бъдат поставени на всички опаковки със съдържащи алкохол напитки, продавани в Австралия.

"Австралийското правителство счита, че етикетирането на (алкохолните продукти) е много важно средство за повишаване на осведомеността на потребителите относно вредата от алкохола", цитира вестникът думите на помощник-министъра на здравеопазването Гед Кърни.

Изданието отбелязва, че основната причина за решението е нов доклад на здравното министерство, който показва десетпроцентно увеличение на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол. "Процентът на смъртните случаи, пряко свързани с консумацията на алкохол в Австралия, е нараснал с почти 10 процента между 2021 и 2022 г.", пише "Сидни морниг хералд", като отбелязва, че значително се е увеличил и броят на пациентите, изправени пред усложнения, свързани с алкохола, като депресия и тревожност, сърдечносъдови нарушения.

Съобщава се, че производителите и търговците на дребно имат срок до 1 февруари 2024 г., за да приложат подходящо етикетиране.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 месеца

Австралия - единствената страна, извадила електромагнитно оръжие против Анти-Ковид/Анти-ваксинация тъплите... какъв демократичен мулти-култи рай. Как искам да живея там.

9

До тъпака 7 и 8:

преди 7 месеца

Много добре ти се отразява климата на Австралия. За сведение - обидите са написани между 4 и 5 сутринта местно австралийско време от една откачалка, който вече 10 години иска да убеди всички, дори и себе си, че се чуства много щастлив в Австралия. Повярвах ти - аз съм напълно убеден, че щастливите и психически здравите хора в 5 часа сутринта четат БЪЛГАРСКИ сайтове и пишат коментари на БЪЛГАРСКИ.

8

Гааниа е тъпо парче

преди 7 месеца

Пий си парцуцата и не се изказвай по теми далеч от бита и културата ти. Балкански ориенталци на хабер си нямат от най райския край на планетата. Балканския т0земец е свикнал да живука в африкански пейзаж. Пакистанеца на европа най разбира от тва дет не е виждал или стъпвал. Не затвори а ГЛОБИ имаше. Арест има ако откажеш да спреш когато полицията те спре. И пак не е затвор. Ама Гаанйаа е балкански преемитив който не вирее в цивилизовано общество. Той си знае Я че си прайм кот си сакам...

fallback