Снимка: БГНЕС/EPA

Китай възлагаше големи надежди на форума "Един пояс, един път", а току-що приключилото издание беше десетото юбилейно. Това каза в ефира на Euronews журналистът от радио Китай Тодор Радев.

Още по темата
В речта си пред форума тази сутрин Си Дзинпин очерта няколкo акцента и те бяха свързани по-скоро с бъдещото развитие на инициативата.

Те най-общо казано предвиждат ускорен път на железопътната свързаност между Китай и Европа, изграждането на нови логистични коридори в Азия, повече споразумения за свободна търговия и инвестиции с повече страни, каза още Радев.

В началото на инициативата се залагаше на големи инфраструктурни проекти, но сега се дава фокус на по-малки такива. Като нови приоритети китайският лидер посочи също проекти, свързани с развитието на онлайн търговията, високите технологии, включително и изкуствения интелект.

Тази визита на Владимир Путин в Китай има един втори план, който е символен – да покаже несъгласието на Русия и Китай със сегашния международен ред, който според тях се доминира от Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase