Снимка БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква руско-китайската търговия да достигне 200 млрд. долара до края на годината, предаде Анадолската агенция.

"През предходния период имахме 32% ръст на търговията, което е много добър резултат. Има всички основания да се смята, че до края на годината ще достигнем границата от 200 млрд. долара", заяви Путин в интервю за China Media Group.

Руският президент даде висока оценка на руско-китайските отношения, като заяви, че те "в продължение на 20 години са се формирали по внимателен, поетапен начин".

"На всяка стъпка и руската, и китайската страна се ръководеха от собствените си национални интереси, така както ги разбираха. Насърчавайки другата страна да направи следващата стъпка, двете страни винаги са се съобразявали с мнението и интересите на другата страна. Винаги сме се опитвали да постигнем компромис, дори по сложни въпроси, наследени от старите времена", каза той.

Путин също така отбеляза, че руско-китайските отношения "са основен фактор" за поддържане на глобалната стабилност.

Руският държавен глава нарече "успех" водещия проект на Китай "Един пояс, един път“, като отбеляза, че в изпълнението му участват 147 държави и две трети от населението на света.

"Затова смятам, че това вече е успех, това е добра, правилна и технологично организирана инициатива, която се развива", подчерта той.

По думите му Евразийският икономически съюз и Централноазиатският икономически блок, които включват Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, са получили 24 млрд. долара инвестиции в резултат на сътрудничеството в рамките на инициативата.

"Така че ние приветстваме тази инициатива на президента Си Дзинпин, работим заедно, готови сме и ще продължим да работим заедно", каза той.

Коментирайки "реда, основан на правила", насърчаван от Запада, Путин заяви, че той е продължение на "колониалния подход".

"Виждали ли сте някога тези правила? Не, не сте ги виждали, защото никой не се е съгласил с тях... Но това е изгодно за тези, които се застъпват за този подход. Защото ако никой не е виждал правилата, това означава само, че тези, които говорят за тях, от време на време си ги измислят в своя полза. Това е колониалният подход", подчертава той.

Колониалните държави винаги са вярвали, че са "хора от първа категория", което означава, че всички останали хора са "хора от втора категория" за тях, подчерта той.

"Това са само остатъци от колониалното мислене, нищо друго", каза той.

Путин заяви, че Русия оценява високо мирната инициатива на Китай по въпроса за Украйна и я смята за "реалистична", като вижда в нея добра основа за бъдещи мирни споразумения.

Проблемът е, че отсрещната страна не желае да започне каквито и да било преговори, твърди той.

"Президентът на Украйна дори издаде указ, с който забрани на всички - включително и на себе си - да водят каквито и да било преговори с нас. Как можем да водим преговори, ако те не желаят да го правят и дори са издали постановление, с което забраняват такива преговори?", попита Путин.

Ако украинската страна желае да започне мирни преговори, първата стъпка е да отмени постановлението и да изрази готовност за преговори, отбеляза той.

"Готови сме, включително въз основа на предложенията на нашите китайски приятели", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase