Снимка: БГНЕС

Общогръцкият медицински съюз (ПИС) поиска законодателна намеса от страна на гръцкото Министерството на здравеопазването за справяне с насилието срещу лекари по повод скорошен инцидент с побой над детски хирург от придружител на пациент, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

ПИС настоява лекарите да бъдат защитени при изпълнение на задълженията си. „Вербалните, психическите, но главно физическите прояви на насилие от страна на пациентите и техните придружители ще трябва от тук насетне да се разглеждат по централизиран и организиран начин, за да не се стига дотам, че да има жертви“, посочва съюзът.
От съюза настояват за незабавна среща с министъра на здравеопазването Михалис Хрисохоидис, за да бъдат обсъдени предишни искания като записване на случаите на насилие над лекари, установяване на правила и действия за предотвратяване на подобни явления, мобилизиране на полицията, постоянен лекарски и медицински персонал с цел рязко намаляване на времето за чакане на гражданите.

Сред исканията са и поставяне на бутони за спешни случаи в отделенията за спешна помощ за своевременна реакция от страна на охраната.

Миналата седмица по време на дежурство в спешното отделение на детската болница „Св. София“ в столицата Атина жена хирург беше пребита от придружител на пациент. Според жалба по случая охраната е останала безучастна поради липсата на правомощия, а останалите служители - заради страх. Извършителят е бил арестуван от полицията, но скоро след това е бил пуснат на свобода поради липса на показания. Служителите на болницата подчертават, че това е вторият случай на побой за годината в отделението за спешна помощ. /БТА, Анна Нацариду

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase