Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на шведската национална полиция каза днес, че ескалацията на свързаното с банди насилие тази година - с почти ежедневни стрелби и взривове на бомби, които отнеха живота на десетки хора, включително на тийнейджъри и на случайни минувачи, е "изключително сериозна", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Швеция е разтърсвана от свързано с банди насилие от години, но неотдавнашния бум на престъпленията е изключително тревожен, каза на пресконференция директорът на полицията Андерс Торнберг. Той отбеляза, че "това е най-сериозното насилие, което страната някога е преживявала". Торнберг допълни, че полицията е "предотвратила близо 80 неизбежни убийства и експлозии" от началото на годината.

Дванайсет души бяха убити, а още петима ранени при атаки миналия месец, които Торнберг описа като "подобни на насилието, извършвано от терористи". Нападенията са свързани с престъпни банди, които често набират тийнейджъри от социално уязвими мигрантски квартали да извършват атаки.

Близо 42 души бяха убити при 290 стрелби в Швеция тази година, сочат данни на полицията. Властите казват, че увеличаването на насилието е свързано с войни между съперничещи си банди, които се ръководят от чужбина.

Дясноцентристкото правителство на Швеция заяви, че въоръжените сили на страната трябва да работят с полицията, но военните помагат само с познания за експлозивите, логистиката на хеликоптерите и анализи. Полицията и въоръжените сили уточняват подробностите за това сътрудничество, които не са оповестени публично. Участието на военните в борбата с престъпността в какъвто и да е вид е изключително необичайна стъпка за Швеция, която подчертава сериозността на насилието, свързано с бандите.

Снощи предградията на Стокхолм са били обхванати от поредица палежи, свързани с войната между бандите, съобщи днес говорител на шведската полиция пред радио Ес Фау Те, предаде ДПА. Регистрирани са били седем палежа в предградията и в близките до столицата градове в интервал от два часа и половина. Засега няма данни за ранени. Четири къщи и три блока с жилища за отдаване под наем са били атакувани със запалителна течност. Торнберг посочи пред журналисти, че досега са арестувани трима заподозрени за палежите.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase