Снимка БГНЕС

Тайван представи днес първата си в историята подводница собствено производство, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е огромна крачка в дългогодишния проект за укрепване на отбраната на острова срещу китайския военнноморски флот.

Островната държава, смятана от Китай за негова територия, заложи собствената си програма за подводници като ключова точка от амбициозния си проект за модернизация на въоръжените си сили с оглед на почти всекидневните военни учения, които китайската армия провежда в близост до нея в демонстрация на сила, съобщи БТА.

Президентката на Тайван Цай Ингвен, която даде начало на плана при заемането на поста през 2016 г., представи днес първата от осемте нови подводници в южния град Гаосюн. Цай обяви, че подводницата, която ще носи името "Нарвал" (по името на арктическия зъбат кит, бел. ред.), ще влезе на въоръжение през 2025 г. Тя ще се присъедини към две подводници, които Тайван е закупил от Нидерландия през 80-те години на миналия век.

Запитано за подводницата и как тя може да възпре китайска обсада на острова, министерството на националната отбрана на Китай заяви на редовната си пресконференция, че Тайван "се надценява и опитва нещо невъзможно". "Що се отнася до предотвратяването на навлизане на Китайската народноосвободителна армия в Тикия океан, това са идиотски глупости", заяви говорителят на китайското военно министерство У Цян пред репортери в Пекин.

Първата подводница, чиято стойност е 48,36 милиарда тайвански долара (1,53 милиона щатски долара), ще използва бойна система от американската компания "Локхийд Мартин" и ще носи произведени в САЩ тежки торпеда "Марк 48".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase