Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания Министерството на отбраната предложи въоръжени войници в подкрепа на лондонската полиция, след като десетки нейни служители предадоха оръжията си. Техният ход е реакция на повдигнатите обвинения срещу полицай, застрелял при полицейска акция невъоръжен младеж, което доведе до протести за неправомерни действия на органите на реда, предаде кореспондентът на БНР.

Повече от 100 полицаи са предали разрешителните си за носене и ползване на огнестрелни оръжия. От полицията съобщиха, че акцията е предприета, след като служител на реда бе обвинен в убийството на невъоръжения 24-годишен Крис Каба миналата година в Южен Лондон. Обвиненият се яви в съда в четвъртък.

В изявление на столичната полиция се казва, че някои нейни служители са притеснени от ефекта, който имат подобни обвинения, когато те на практика изпълняват служебните си задължения.

Шефът на лондонската полиция Марк Роули отбеляза, че въоръжените полицаи са загрижени, че ги грозят години на съдебни процедури, дори и ако се придържат към тактиките и обучението, което са получили.

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман нареди незабавно преразглеждане на разпоредбите, свързани с въоръжената полиция. Тя изтъкна, че хората разчитат на смелите въоръжени полицаи да ги защитят и че в интерес на обществената безопасност те трябва да вземат решения за части от секундата под изключителен натиск.

По повод на отказа на полицаите да ползват оръжията си Министерството на отбраната заяви, че е получило искане от Министерството на вътрешните работи за „предоставяне на рутинна подкрепа за извънредни ситуации срещу тероризма, ако е необходимо“. Подобна мярка се предприема в подкрепа на полицията или националното здравеопазване само при извънредни ситуации, както бе и по време на пандемията от Covid-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase