Снимка БГНЕС, архив

След ООН и Вашингтон, Володимир Зеленски е в Канада в петък, за да се срещне с премиера Джъстин Трюдо и да помоли Канада, в която има голяма украинска диаспора, да продължи своята „непоколебима подкрепа“ за Киев, предаде АФП. Премиерът Трюдо приветства украинския президент в Отава в четвъртък вечерта, идвайки от американската столица. Той му обеща помощ от 650 милиона канадски долара.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън го увери в подкрепата на Съединените щати, въпреки политическите разногласия в Конгреса относно нейното финансиране.

В допълнение към двустранната дискусия с министър-председателя сутринта, г-н Зеленски трябва да се срещне с генерал-губернатора на Канада Мери Саймън и да произнесе реч пред канадския парламент, което той не направи във Вашингтон. С Джъстин Трюдо Зеленски трябва да лети за Торонто в края на деня, където двамата ще се срещнат с бизнес лидери и членове на канадско-украинската общност. Канада, последната страна от Г-7, посетена от украинския лидер, има втората по големина украинска диаспора в света след Русия с около 1,4 милиона души. Това е първото официално посещение на Володимир Зеленски на канадска земя от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. През март той се обърна към парламентаристите на страната чрез видеоконферентна връзка.

„Украинският народ е острието, което в този момент определя бъдещето на 21 век“, каза премиерът Трюдо в изявление в четвъртък вечерта. Той увери, че Канада ще остане до Украйна „колкото е необходимо“ и че страната ще продължи да оказва „непоколебима подкрепа на украинския народ, който се бори за своя суверенитет и демокрация“. След руското нахлуване в Украйна, добави той, Канада е отделила повече от 8,9 милиарда канадски долара (6,2 милиарда евро) в подкрепа на Украйна под формата на широк набор от мерки, „включително 4,95 милиарда канадски долара пряка финансова подкрепа и други повече от 1,8 милиарда канадски долара военна помощ. Отава е обучила повече от 36 000 украински войници. Нейната военна помощ включва също осем тежки бойни танка Leopard 2, бронирана спасителна машина, 39 бронирани превозни средства, противотанкови оръжия, дронове и сателитно комуникационно оборудване. Джъстин Трюдо посети Украйна през юни. Той обяви, че Отава ще участва в многонационални усилия за обучение на украински бойни пилоти.

Още по темата

„Трябва да работим усилено, за да продължим тази подкрепа, за да поддържаме този съюз“, каза вицепремиерът Кристия Фрийланд пред обществената телевизия Си Би Си в четвъртък вечерта. „Канада работи за това всеки ден, защото вярваме, че нашата национална сигурност и нашите най-основни ценности са застрашени.“

„Украйна ще спечели, но Украйна се нуждае от нашата помощ“, каза в изявление Александра Чичий, президент на асоциацията на Конгреса на украинските канадци. „Това е историческа възможност за Канада да подкрепи победата на Украйна.“

В четвъртък във Вашингтон президентът Зеленски благодари на Джо Байдън за американската помощ и призова тази подкрепа да продължи, дори след година и половина конфликт. Американският президент от своя страна подробно описа новата военна помощ от 325 милиона щатски долара и заяви, че американските танкове Abrams ще пристигнат в Украйна "следващата седмица". Украинският президент освен това изрази своята благодарност към американския Конгрес, който в момента обсъжда гласуването на нов пакет от помощи за страната му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase