Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Антиправителствени демонстранти излязоха по улиците на Ереван за трети ден, за да протестират срещу начина, по който правителството се справя с кризата в Нагорни Карабах, предаде АФП.

На 20 септември арменските сепаратисти в Нагорни Карабах се съгласиха да свалят оръжие и да разформироват армията си след светкавична офанзива от страна на Баку.

Това предизвика масови антиправителствени митинги в Ереван, като опозиционните партии обвиниха министър-председателя Никол Пашинян в прекалено големи отстъпки пред Баку и поискаха оставката му.

Лидерите на опозицията обявиха, че планират да инициират импийчмънт на премиера в парламента.

Днес малки групи протестиращи блокираха улици в арменската столица, като се заканиха да попречат на провеждането на заседанието на кабинета, насрочено за по-късно през деня.

Полицията задържа опозиционния политик Андраник Теванян, един от организаторите на протеста.

През изминалите дни десетки протестиращи бяха задържани пред офиса на Пашинян след безредици, при които демонстрантите хвърляха бутилки и камъни, опитвайки се да проникнат в сградата.

Полицията използва зашеметяващи гранати и предупреди, че ще използва "специални мерки", ако сблъсъците продължат.

На 21 септември Пашинян заяви, че правителството му "ще действа твърдо, но в съответствие със закона" срещу бунтовниците.

"Моят призив, призивът на правителството остава същият: запазете спокойствие и не преминавайте границите на закона в този емоционален и труден момент", каза той в телевизионно обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Христо Христов

преди 8 месеца

Да бяха протестирали га тръгнаха да се мазнят на САЩ. Сега си получават заслуженото.

33

Еревански Денков

преди 8 месеца

Нагорни Карабах е признат за територия на Азербайджан от Армения. Арменският Денков, министър-председателят Пашинян беше организирал съвместни военни учения с някакви американци. Ученията завършиха преди броени дни. Нека сега тези американци, новите приятели на Пашинян се застъпят за карабахските арменци, за да не стане като с българите след Илинденско-Преображенското въстание. Ангажиментите на Русия по договор са да защитава Армения при нападение на арменска територия, каквото в момента няма.

32

Анонимен

преди 8 месеца

До 34 защото, Паши се съюзи с Американците и предаде руснаците. Даже беше извикан арменския посланник . И тъй като руснаците вече не ги пазят Азерите се възползваха. Ама как т р ол като тебе да мисли .

fallback