Снимка: архив, БГНЕС

Над 10 на сто от японците са над 80 години, сочат данните на правителството, публикувани днес и цитирани от Франс прес. Япония отдавна се бори срещу застаряването на населението си, посочва агенцията.

Правителството публикува тези числа вчера в навечерието на празничния ден в страната, посветен на "възрастните хора над 65 години".

Според предоставените данни 29,1 на сто от японците са на възраст над 65 години, което е растеж спрямо отчетените миналата година 29 на сто.

"Япония има най-висок процент възрастни хора в света", обяснява правителството, цитирайки и другите две страни, които са в челната тройка на тази отрицателна класация - Италия (24,5 на сто) и Финландия (23,6 на сто).

От десетилетия японското население намалява и застарява, тъй като младите хора в страната отлагат встъпването в брак и раждането на деца основно заради липсата на гаранции за заетостта и икономически трудности.

От население от 124 милиона души, 12,59 милиона са над 80 години (10,1 на сто) и 20 милиона души са над 75 години (16,1 на сто).

Една от последиците от тази ситуация е, че хората работят до по-късна възраст. Над 9 милиона възрастни японци работят, което е 13,6 на сто от активното население.

Това означава, че 25 на сто от възрастните хора в Япония имат работа, по-малко, отколкото в Южна Корея (36,2 на сто), но повече от САЩ (18,6 на сто) и Франция (3,9 на сто), според публикуваните данни.

Очаква се през 2040 г. възрастните хора в Япония да са 34,8 на сто от населението на страната.
(БТА, Галя Горнишка)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase