Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди поддръжници на проруска опозиционна формация се събраха вчера в Прага на протест срещу политиката на прозападното чешко правителство, предаде Ройтерс.

Демонстрантите изразиха недоволството си от икономическата политика на правителството и от даването на военна помощ на Украйна.

Протестът бе свикан от движението "Право, респект, експертиза", което не е представено в чешкия парламент и което се придържа към националистическа, проруска и антизападна линия.

Чешката новинарска агенция ЧТК съобщи, че в протестната проява са се включили около 10 хиляди души.

"Днес направихме още една стъпка към това да се избавим от правителството на (премиера Петър) Фиала", каза лидерът на опозиционното движение Индрих Райхъл на Вацлавския площад в чешката столица.

"Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетъчно правителство", изтъкна Райхъл.

Индрих Райхъл е привърженик на политиките на унгарския премиер Виктор Орбан и призовава за съюз на страните от Централна Европа, който да се противопостави на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Освен това Райхъл изразява подкрепа за бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който възприе антизападна линия преди предсрочните парламентарни избори в Словакия на 30 септември.
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase