Снимка: архив, БГНЕС
fallback

След успеха на лунната си мисия Индия планира да изпрати на океанското дъно подводен апарат с изследователи на борда, съобщава телевизионният канал Таймс нау.

Първоначалните тестове на дълбочина 500 метра се очаква да бъдат направени през първото тримесечие на следващата година. Ако те са успешни, се планира апаратът да бъде спуснат на дълбочина 6 километра.
    
Дълбоководната мисия е наречена "Самудраян" ("Морски кораб" на санскрит). Апаратът родно производство, кръстен "Матся 6000" ("Риба" на санскрит), ще бъде спуснат на дъното на Бенгалския залив край бреговете на индийския град Ченай. На борда му ще има трима изследователи. Една от целите на дълбоководната мисия е проучване на полезни изкопаеми.
    
Разработчиците на "Матся 6000" от Националния институт за океански технологии казват, че са взели предвид факторите, довели до трагедията с батискафа "Титан", спуснат на дъното на Атлантическия океан през юни тази година.

Индийският дълбоководен апарат е проектиран като сфера с диаметър 2,1 метра. Той е изработен от титанова сплав с дебелина 80 милиметра и може да издържи на налягане от 600 бара на дълбочина 6 километра.
    
Апаратът е проектиран да работи без прекъсване в продължение на 12-16 часа. Запасите му от кислород ще бъдат достатъчни за 96 часа.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Тон

преди 7 месеца

Дали е задминала Русия , това не ме топли, по важно е ,защо България е задмината от всички,и от 35 място през1990 сега сме на 116 то място!Както всички съюзи този направо ни отрепа!

12

Анонимен

преди 7 месеца

Кацането на Луната струва на Индия под 100 млн долара, а ние купуваме самолети за милиарди.

11

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 9 - Ако знаеш какъв автогол си вкараха с това Бхарат... Що подигравки ще отнесат от испаноговорящия свят само - провери какво означава на испански "барата" :D

fallback