Снимка: БГНЕС

(Полицията в Нидерландия е задържала близо 2000 протестиращи активисти за опазване на околната среда за блокиране на пътя в Хага, предаде Анадолската агенция.

Под знамето на природозащитната група "Extinction Rebellion" (Бунт срещу изчезването) хиляди протестиращи се събраха, за да поискат прекратяване на използването на изкопаеми горива.

Климатичните активисти вчера блокираха последния участък от главния път А12, който служи за вход на града, като предизвикаха нарушения в движението по свързващите маршрути.

Демонстрантите организираха протест, развявайки плакати с лозунги като "Времето изтече, спрете субсидиите за изкопаеми горива", "Системата трябва да се промени, а не климатът" и "Лобито на изкопаемите горива е престъпна организация, ние сме хората".

Протестиращите обещаха да поддържат блокадата на главен път А12 до холандския парламент в Хага ежедневно, докато правителството не прекрати използването на субсидиите за изкопаеми горива.

"Започнахме този протест само с 30 участници, а сега към нас се присъединяват хиляди хора. В цялата страна има широка подкрепа за нашето искане към правителството", заяви природозащитникът Гуус Дикс.

"Днешният ден не бележи края. Обещахме, че ако бъдем задържани, ще се върнем утре в 12:00 ч. Ако се стигне до нови задържания, ще се върнем на следващия ден", добави Дикс.

"Ще продължим да блокираме пътя всеки ден, докато исканията ни не бъдат изпълнени", подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase