Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 40 хиляди домакинства в Тайван са без електроснабдяване, след като тайфунът „Хайкуи“ премина през източната и южната част на острова, съобщи Ройтерс. В много градове и области на засегнатите райони училищата и предприятията са затворени, а местните авиокомпании отмениха полетите си.

„Хайкуи“ засегна първоначално планинската и слабонаселена югоизточна част на страната в неделя следобед, след което продължи през южните райони.

Държавната електрическа компания „Тайпауър“ (Taipower) съобщи, че „Хайкуи“ е прекъснал захранването на над 160 хиляди домакинства, но по-малко от 50 хиляди все още очакваха електроснабдяването им да бъде възстановено късно в неделя.

Окръзите и градовете в Южен, Източен и Централен Тайван отмениха учебните занятия и обявиха почивен ден за работниците в понеделник.

В столицата Тайпе се изляха поройни дъждове. Противопожарните служби съобщиха за петима ранени, но засега няма жертви.

Тайванското правителство съобщи, че над 7000 души са били евакуирани.

Авиокомпаниите отмениха повечето от вътрешните полети за понеделник, не се движат и фериботите, които обслужват околните острови.

От международните полети са отменени само 15, съобщи тайванската въздушна администрация.

Хайкуи е много по-слаб от тайфуна „Саола“, който засегна Хонконг и китайската провинция Гуандун в събота.

Тази сутрин Хайкуи навлезе в Тайванския проток и се насочи към континентален Китай, съобщи тайванската централна метеорологична служба. Тайфунът ще продължи да предизвиква обилни валежи в Тайван до средата на седмицата.

Китайската национална служба за синоптични и океански прогнози издаде рано тази сутрин предупреждения за силни ветрове и големи вълни в крайбрежните провинции Фуцзян и Гуандун и призова корабите да бъдат внимателни, съобщиха китайски държавни медии.
(БТА, Петър Къдрев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase