Снимка: БГНЕС

Коефициентът на раждаемост в Китай се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 при приключване на годишната статистика, съобщи National Business Daily във вторник, цифра, която вероятно ще разтревожи властите, които се опитват да увеличат намаляващия брой новородени в страната, предава Ройтерс.

Подкрепеният от държавата вестник пише, че данните от Центъра за изследване на населението и развитието на Китай сочат, че страната има най-ниското ниво на раждаемост сред страните с население над 100 милиона души.

Коефициентът на раждаемост в Китай вече е един от най-ниските в света заедно с Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур.

Загрижен от първия регистриран спад на населението на Китай от шест десетилетия и бързото застаряване на населението, Пекин спешно опитва набор от мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобрени съоръжения за грижи за деца.

Още по темата
Китай заяви, че ще се фокусира върху образованието, науката и технологиите, за да подобри качеството на населението и да се стреми да поддържа ниво на "умерена раждаемост", за да подкрепи икономическия растеж в бъдеще.

Високите разходи за грижите за децата и необходимостта да спрат кариерата си са попречили на много жени да имат повече деца или изобщо да имат деца. Дискриминацията по пол и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в цялата страна. През последните месеци властите засилиха реториката относно споделянето на задължението за отглеждане на деца, но отпускът по бащинство все още е ограничен в повечето провинции.

Асоциацията за семейно планиране на Хонконг заяви в отделно съобщение във вторник, че броят на бездетните жени в специалния китайски административен регион се е увеличил повече от два пъти спрямо преди пет години до 43,2% миналата година.

Процентът на двойките с едно или две деца също се е сринал, докато средният брой деца на една жена е спаднал от 1,3 през 2017 г. до рекордно ниско ниво от 0,9 миналата година, според проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase