Снимка: БГНЕС

Тайван няма да се уплаши и няма да отстъпи пред авторитарни заплахи, заяви вицепрезидентът на острова пред поддръжници на кратко посещение в САЩ, разкритикувано от Пекин. Същевременно тайванският вицепрезидент потвърди готовността си да разговаря с Китай, предаде Ройтерс.

Уилям Лай, който е и водещ претендент за президентския пост в Тайван на изборите през януари догодина, е в САЩ на кратка официална визита на път за Парагвай за церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Парагвай е една от едва 13-те държави, които поддържат официални отношения острова, над който Китай има претенции.

Още по темата
И Тайван, и САЩ твърдят, че тези спирки, включително една в Сан Франциско на връщане, са обичайна практика, но Китай ги осъди и нарече Лай сепаратистки "размирник".

На обяд с поддръжници в Ню Йорк вчера Лай е заявил, че "ако Тайван е в безопасност и светът е в безопасност, ако Тайванският проток е мирен, тогава и светът е мирен", казаха от тайванското президентство.

"Независимо колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние категорично няма да се изплашим, нито ще се огънем, ще отстояваме ценностите на демокрацията и свободата", заяви той.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди време описа себе си като човек, който работи за независимостта на Тайван" - чувствителна тема за Пекин, който не се отказал да прибегне до сила, за да постави острова под свой контрол.

Лай, който обеща да поддържа мира и статуквото, повтори в Ню Йорк, че е "много склонен" да разговаря с Китай за мир и стабилност, при спазване на принципите за почтеност и равнопоставеност.

Нард с това обаче той заяви, че ще брани суверенитета на Тайван, че само тайванският народ може да решава бъдещето си и че Република Китай (официалното название на Тайван) и Китайската народна република "не са подчинени една на друга".

Както Тайпе, така и Вашингтон се стремят спирките в САЩ да са ненатрапчиви и призоваха Китай да не предприема провокативни действия в отговор. При все това тайвански официални представители казват, че Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки визитата на Лай в САЩ като претекст, за да сплашва гласоподавателите преди изборите догодина и да ги накара да се "страхуват от война".

На речта на Лай присъства Ингрид Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван - управлявана от американското правителство организация с нестопанска цел, която поддържа неофициални отношения с Тайван.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase