Четирима души, свързани с така наречената фабрика за бебета в Гърция, остават в ареста. Клиниката беше разбита на 9 август, а сред експлоатираните за сурогатно майчинство жени има и българки.

Не се знае точно колко са били българките, те са от ромски произход. Бременните са били настанени в 14 къщи в центъра на град Ханя - под охрана, а за тях са се грижели семействата на бъдещите осиновители.

В ареста остават 4-ма от 8-те първоначално задържани - 73-годишният лекар, смятан за ръководител на престъпната група, ембриолог - отговорен за ин витро оплождането, секретарят на клиниката, както и румънка, за която се твърди, че е действала като брокер.

Смята се, че тя е набирала бедни жени, основно от Балканите, които се съгласявали да раждат срещу заплащане. Всъщност, сурогатното майчинство в Гърция е разрешено от закона, но определената за това цена е около 10 000 евро.

В случая обаче, от услугите на клиниката са се ползвали семейства, които по някаква причина не са могли законно да осиновят дете. Установено е, че сумите, които са плащали за бебе, са варирали от 70 000 до 120 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase