Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Швеция планира да построи 10 нови ядрени реактора до 2045 г. заради нарасналото търсене на електроенергия.

За целта правителството ще реформира законодателството, което разрешава до 10 действащи реактора и изграждане на нови само на мястото на старите, предаде БНТ. Парламентът ще разгледа промените през есента.

В Швеция сега работят общо 6 реактора в три ядрени централи, пуснати в действие между 1975 и 1985 година.

От 1999 г. насам бяха спрени други няколко реактора заради референдум с незадължителен характер от 1980 г. в полза на постепенния отказ от ядрена енергия.

Швеция обаче не можа да намери алтернатива, като възобновяемите източници не покриват изцяло енергийните нужди на страната. Атомът сега дава 30 на сто от потреблението на ток в Швеция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Я па я..!

преди 8 месеца

Руснаци ли ще ги строят ?

47

Анонимен

преди 8 месеца

Швеция строи 10 АЕЦ и ще продава и на Бг, защото Бг продава оборудването за АЕЦ и закрива работещите блокове.:))

46

А АЕЦ Белене кога?

преди 8 месеца

Ще строим, няма да строим, ще продаваме реактори. Ако нашите политици поставяха на първо място националните, а не чуждите интереси щяхме да построим АЕЦ Белене. А беше достатъчно на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов (министър в първото правителство на Бойко) докладва, а Хилари написа "добра новина ". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция.

fallback