Снимка: БГНЕС

Към момента няма подадени никакви сигнали за помощ от наши сънародници в Гърция заради ситуацията с пожарите. Местните власти действат доста организирано и се подава адекватна информация.
Това поясни пред БНР Таня Димитрова, директор на ситуационния център на Министерството на външните работи.

Още по темата

На Корфу са били евакуирани около 2 400 души. На острова има малка българска общност – под 100 души, уточни тя. По думите ѝ в три от населените места на Родос около 2 000 туристи са били върнати обратно по хотелите им.
На Родос огънят продължава да пълзи и да нахлува в селата, разказа фотографът Никола Нанев, който живее на острова.

"Хората се молят за повече въздушна помощ. Тези самолети вършат наистина много добра и резултатна работа", каза той.

Около 2 000 са българите, които са постоянни жители на Родос. Днес се очакват 200-300 туристи, но те няма да летуват в засегнатите райони и по думите на Нанев, не трябва да се притесняват, че огънят може да им навреди.
"25 години съм тук и всяка година се повтаря едно и също. Този проблем е от години, но и гръцката страна не прави нещо повече, освен да наема самолети от съседни държави и да търси помощ в такива ситуации. Огънят не е случаен, огънят е палеж. Не се търсят други решения, превантивни мерки, които да изградят поне някаква противопожарна защита и пожарът да бъде овладян навреме", коментира Никола Нанев в предаването "Преди всички".

Той изрази предположение, че "зад тези огромни пожари се крият и други изгоди".

Освен България, Румъния и Турция са сред страните, които вече изпратиха помощ за Гърция.

Днес Сърбия също изпраща екип от 36-ма пожарникари-спасители, както и 14 пожарни автомобила, които да се включат в гасенето на огъня в южната ни съседка. Заедно с тях заминават и двама представители на медицински екип с линейка, допълват от сръбското вътрешно министерство.

Първите огнища се възпламениха край столицата Атина миналия понеделник - следствие на горещата вълна и силните ветрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase