Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военната конфронтация в Украйна ще продължи, докато Западът не се откаже от идеята за нанасяне на стратегическо поражение на Русия. Според външният министър на Русия засега няма признаци за промяна в позицията на Запада.

"Защо въоръжената конфронтация в Украйна не спира? Отговорът е много прост - тя ще продължи, докато Западът не се откаже от плановете си да запази господството си и от манията си да нанесе стратегическо поражение на Русия с помощта на киевските си марионетки", заяви Лавров пред индонезийския вестник "Компас". Интервюто е публикувано на уебсайта на Руското министерство на външните работи.

Русия не вижда промени в позицията на Запада. Според Лавров американците "и техните васали" продължават да изпращат оръжия в Украйна и "подтикват Володимир Зеленски да продължи да воюва".

Интервюто е публикувано непосредствено в деня на началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. След края на първия ден страните от алианса заявиха, че няма да е необходимо Украйна да изпълнява Плана за действие за членство за евроатлантическа интеграция. Покана за членство в НАТО ще бъде отправена, когато държавите членки "се съгласят и Украйна изпълни изискванията за членство в Алианса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase