Снимка: архив, БГНЕС

Посолството на Русия в Румъния е принудено да преустанови работата на Руския център за наука и култура (РЦНК) и училището към посолството поради съкращаване на броя на дипломатите в страната, заяви руският посланик в Румъния Валерий Кузмин в интервю за в. "Известия".

"В резултат на рязкото намаляване на квотата на дипломатическия и административно-техническия персонал на посолството всеки втори руски дипломат и двама от всеки трима технически служители ще напуснат Букурещ. Ще се наложи да преустановим без изгледи за възобновяване работата на Руския център за наука и култура и училището към посолството, както и да съкратим до краен предел редица административно-технически звена", каза посланикът, предаде ТАСС.

В същото време се очаква да бъде запазено "функционалното ядро" на дипломатическата мисия в страната, което ще предоставя консулски услуги на руснаците.

На 8 юни румънското външно министерство съобщи, че румънските власти са поискали персоналът на руското посолство да бъде намален с повече от 50 души в рамките на 30 дни. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Москва разглежда това решение на Букурещ като враждебна атака, водеща до по-нататъшно влошаване на отношенията. Според нея демаршът от румънска страна няма да остане без отговор, посочва ТАСС.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase